Güvenlik

Tracert/traceroute Nedir? Nasıl Çalışır?

Tracert bir sorgulama komutudur. Hedefe giden yoldaki durakları gösterir. Paket transferi sırasında hatanın kaynağını bulmada yardımcı olur. Tracert bu işlemi yaparken İnternet Denetim İletisi Protokolü (ICMP) ve Ip yaşam süresi (TTL) değerlerini kullanılır.

Utopia Bilişim
Utopia Bilişim
1 Temmuz 20252 dk okuma
Tracert/traceroute Nedir? Nasıl Çalışır?

Tracert bir sorgulama komutudur. Hedefe giden yoldaki durakları gösterir. Paket transferi sırasında hatanın kaynağını bulmada yardımcı olur. Tracert bu işlemi yaparken İnternet Denetim İletisi Protokolü (ICMP) ve Ip yaşam süresi (TTL) değerlerini kullanılır. Tracert başlangıçta TTL değerini 1 yapar kendisine en yakın routerı (yönlendiriciyi) bulur, bulunca TTL değerini artırır ve ikinci routerı bulmaya başlar. Emin olmak için her durağa ortalama 3 kez mesaj gönderir. Tracert komutunu Windows üzerinde kullanmak için Windows+R tuş kombinasyonlarını kullanın. Çalıştır penceresine cmd yazıp entera basın.

Açılan pencerede biz örneğimizi Google'a erişim için hangi hop noktalarından geçildiğini görmek için komutumuzu aşağıdaki örnekteki gibi kullanmaya başlıyoruz.

HOP Nedir?

sıralı olarak gösterilen her bir satır HOP olarak adlandırılır. Her bir hop bir duraktır.

Bulunduğum yerden Google 13 hop ta ulaşabildim.  Dipnot : (En fazla 30 durak gösterilir)

Verdiğim örnekte herhangi bir web adresine ulaşmak için geçilen routerların listesi görüntülenmektedir. Öncelikle internet servis sağlayıcının routerından geçen paketler daha sonra Telekom’un static, Telekom halkalı routerları üzerinden hareketine devam eder. Sonra ise google un kendi routerları arasında varacağı adresi bulmaktadır. Ekran görüntüsüne göre bu adrese ulaşmak için 13 adet router geçilmiştir.

Dolayısı ile örneğimizdeki *ile başlayan satırlarda duraklardaki makinalar firewall tarafından engellenmiştir yani echo paketlerine izin vermez. Paketimiz izin verilmeyen duraktan diğerine geçince yoluna devam eder.

İşletim Sistemlerine Göre Komutları;

  • Windows: tracert

  • Linux/UNIX: traceroute

  • Macintosh: traceroute

En sık kullanılan parametreler

  • -d: IP adreslerinin bilgisayar çözümlenmesini yapmadan sonuç verir. Yani 195.175.16.173.static.turktelekom.com.tr [195.175.16.173] yerine sadece 195.175.16.173 verir.

  • -j: ana bilgisayar listesi (Ana bilgisayar listesinde zorunlu olmayan kaynak yolunu belirtir)

  • -h: en fazla atlama sayısı (Hedef aranırken kullanılacak en fazla atlama sayısını belirtir)

  • -w: zaman aşımı (Her yanıt için milisaniye olarak belirtilen zaman aşımı değeri kadar bekler)

Makalemizde size tracert nedirnasıl kullanılır, işletim sistemi farklılıklarında nasıl kullanılır, komut nasıl yorumlanır ve hangi durumlarda kullanıldığını anlatmaya çalıştık. Faydalı olması dileğiyle.


İlgili Makaleler

Oyun Sunucuları İçin DDOS Koruması Ne İşe Yarar?
Güvenlik

Oyun Sunucuları İçin DDOS Koruması Ne İşe Yarar?

DoS/DDoS kurbanın/sistemin/sunucunun hizmet sağlamasını engellemek için aşağıdaki üç amacı gerçekleştirmeye çalışır. DoS koruması özelliğinin etkinleştirilmesi, ağın yüksek miktarda sahte trafiğe maruz kalmasını önlemek için şüpheli veya gereksiz paketler

Utopia Bilişim
Utopia Bilişim
16 Haziran 20252 dk
Brute Force Saldırılarına Karşı Etkili Önlemler: 2025 Kapsamlı Güvenlik Rehberi
Güvenlik

Brute Force Saldırılarına Karşı Etkili Önlemler: 2025 Kapsamlı Güvenlik Rehberi

Brute force saldırılarına karşı etkili koruma yöntemlerini öğrenin. Güçlü şifre politikaları, 2FA, güvenlik duvarı ve AI destekli çözümlerle sisteminizi koruyun.

Utopia Bilişim
Utopia Bilişim
7 Haziran 20256 dk

Hemen Başlayın

Profesyonel hosting ve sunucu çözümlerimizle işletmenizi online dünyada güçlendirin. 7/24 teknik destek ve %99.9 uptime garantisi ile kesintisiz hizmet.